13. 9. 2021, 4 minuty čtení

Investiční výhody korporátních dluhopisů

V předchozích článcích jsme se věnovali různým investičním nástrojům. Porovnávali jsme jejich vlastnosti a vysvětlili Vám rizika spojená s investicemi do dluhopisů i dalších instrumentů. Abychom Vás stále jen nestrašili, v tomto článku se zaměříme na ty největší investiční výhody korporátních dluhopisů. Je jich hned několik a jsou velmi příjemné zejména pro ty, kteří s investováním začínají. Ačkoliv se konkrétní emisní podmínky jednotlivých dluhopisů mohou lišit, pro většinu z nich budou charakteristické právě vlastnosti popsané na následujících řádcích.

Nic Vás to nestojí

Jako první si můžete všimnout, že investice do dluhopisů zpravidla nejsou podmíněny žádnými dalšími poplatky, a to platí pro dluhopisy státní i korporátní. Často je lze navíc pořídit zcela jednoduše online.  Investice do fondů a dalších nástrojů, zejména těch zprostředkovaných bankou či jinou prodejní sítí, obvykle doprovází vstupní poplatek. V některých případech na Vás dokonce může “číhat” i poplatek výstupní. Jedna z příjemných výhod dluhopisů je tak pro Vás připravena hned na samotném začátku procesu.

Porazíte inflaci se stabilním výnosem

Dluhopisy jsou ve své podstatě cenné papíry s pravidelným vyplácením úroků. Právě to je také jejich pravděpodobně největším plusem. Firmě zapůjčíte peníze koupí jejích dluhopisů a ta se Vám předem zaváže k tomu po předem určenou dobu pravidelně vyplácet výnos v určité procentní výši. Až tato doba uplyne, získáte zpět svou původně investovanou částku. Výše výnosu je za běžných okolností a fungující ekonomiky navíc nad mírou inflace, takže vložené prostředky chráníte také proti ní, což tvoří další výraznou výhodu.

Lákavou vlastností korporátních dluhopisů je poměrně vysoká úroková sazba, jejíž výška pro mnoho investorů převyšuje míru rizika. A ačkoliv jsou kurzy přirozeně pohyblivé, v případě dluhopisů jsou jejich výkyvy poměrně malé a výnosy jsou tak snadno předvídatelné. Pro investora, který sleduje vývoj ekonomiky a kurzovní lístky, tak investice do dluhopisů může představovat stabilní výdělek v podstatě bez stresu.

Nepřijdete o přístup k Vašim penězům

Pokud se Vám přece jen míra výnosu přestane zamlouvat a nebo dostanete lepší investiční příležitost, máte možnost dluhopisy prodat před koncem splatnosti. Likvidita je výhodou nejen pro zkušené investory, kteří dluhopisy používají k diverzifikaci portfolia a chtějí mít některé prostředky snadno dostupné. Ocení to především investoři menší, kteří nemají k dispozici tolik finančních prostředků a možná se dosud investování bránili ze strachu, že by peníze vázané investicí nemohli využít v případě neočekávané situace.

To vše rychle a jednoduše

Ať už jste příliš zaneprázdněni nebo prostě jen preferujete pohodlí a asistenci zkušenějších, tržiště jako Dluhopisomat může být vhodným partnerem pro Vaše investice. Stačí si z nabídky vybrat toho nejsympatičtějšího emitenta a následně s námi celý proces zvládnete provést online či pomocí telefonu. Během půl hodinky tak z Vás jednoduše může být dluhopisový investor.