7. 10. 2022, 4 minuty čtení

Co o srovnávači dluhopisů vyšlo v médiích

V září jste mohli najít v investičním světě celou řadu článků o novém srovnávači dluhopisů. Co o nás napsala nezávislá média? V jakém světle vidí srovnávač odborníci a profíci?

Seznam Zprávy: Nechcete koupit firemní „prašivý“ dluhopis?

seznam zpravy dluhopisySeznam Zprávy uveřejnil článek s názvem Nechcete koupit „prašivý“ firemní dluhopis? Varovat může nový srovnávač hned v den tiskové konference 13.9. 2022. Zmiňuje téma „prašivých“ dluhopisů, kdy se na trhu objevují případy firem nesplácejících dluhopisy. Dále zmiňuje problematiku investorů, kteří nedokážou dobře zhodnotit rizika takové investice.

Článek cituje Ing. Petra Cimalu, spoluzakladatele Dluhopisomatu, který uvádí, že dluhopisy jsou vydávány i extrémně nezdravým firmám. Společnosti obchodující s dluhopisy přitom jednotně nevyužívají Scorecard korporátních dluhopisů 2.0. vydané Ministerstvem financí ČR. Jedná se o metodiku hodnocení rizikovosti dluhopisů, která byla využita na srovnávači.

Článek se současně zabývá daty, které byly zjištěny při srovnávání dluhopisů. Data komentuje ekonom Vladimír Pikora a komentuje samotnou rizikovost dluhopisů. Závěr článku je věnován tématu kultivace prostředí, kde citací uzavírá Petr Cimala, že cílem je optimalizace skóringu a lepší obrázek o současném trhu. Celý článek si můžete přečíst na následujícím odkaze.


CzechCrunch představuje nový srovnávač

czech crunch dluhopisyI článek na CzechCrunch upozorňuje na hlavní zjištění z celého projektu. Dluhopisy vydávají finančně nezdravé firmy a rozebírá data, která byla zjištěna. Hned v úvodu se nachází citace Ing. Petra Cimaly o vizi srovnávače, která si klade za cíl změnit současné dluhopisové prostředí.

Důraz je dán na sdělení, že jsou očekávány negativní emoce ze strany neseriózních emitentů jako reakce na projekt. Dále bychom rádi citovali následující pasáž: „Samotný Dluhopisomat jako tržiště dluhopisů pod hlavičkou CFG na trhu funguje asi pět let a komunikuje stoprocentní úspěšnost emisí, tedy že u žádné z nich minimálně zatím nedošlo k defaultu. Díky těmto zkušenostem už má společnost vyladěné skóringové modely, analýzy risku i vlastní model hodnocení firem.“

Dluhopisomat dělá revoluci ve formě vyladěné vlastní prověrce a žádným defaultem na platformě. Přitom se zde nachází i firmy, které podle metody Scorecard zaujímají na srovnávači vysoké riziko. Přesto to mohou být podle finančních výkazů zdravé firmy. Vracíme se tedy k jednomu z cílů zmíněných výše, a to je optimalizace skóringu. Celý článek si můžete přečíst na tomto odkazu.

Tisíce lidí si přečetli o srovnávači na portálu Finmag

Ekonom a analytik Dluhopisomatu Vladimír Pikora napsal článek na portálu Finmag, kde uvádí, že nový srovnávač odděluje zrno od plev. Klíčové sdělení je, že nový srovnávač má vizi oddělovat kvalitní emitenty od těch nekvalitních.

Důležité je, že investor může srovnávat dluhopisy jen v rámci jím akceptovatelného rizika. To je něco, co tu dosud ještě nebylo.

Srovnávač přináší na trh přehlednost. Dále poukazuje na problematiku chybějících dat, které emitenti často nedodávají. Služba tedy šlechtí trh tím, že najednou víc motivuje emitenty. Ti se snaží o získání co nejlepšího skóringu. Jakmile emitenti dodají chybějící údaje, pak je Dluhopisomat zpracuje a zveřejní. Celý článek si můžete přečíst zde.

Další dvě média vydala tiskovou zprávu ke srovnávači na svém webu. Jedná se o Večerní Prahu a portál Feedit.