2. 7. 2021, 4 minuty čtení

Dluhopisy versus klasický podnikatelský úvěr

Investoři se nás často ptají, proč společnosti vystavují emise a neopatří si raději půjčku v bance. Vzhledem k frekvenci těchto dotazů jsme připravili malé porovnání těchto dvou nejčastějších cest k získání firemního kapitálu.

Emise dluhopisů je poměrně běžným krokem u velkých nadnárodních společností. Jedná-li se o akciové společnosti, ty mohou vydat také akcie, které své držitele podle výšky podílu ve firmě v různé míře opravňují k podílení se na jejím chodu. Vedle toho, že s prodejem dluhopisů zůstává vývoj firmy plně pod kontrolou emitenta, spatřují v této formě financování podnikatelé i další výhody.

Dluhopisy pro velké i malé

Prvním plusem je, že dluhopisy může vydat jakákoliv právnická i fyzická osoba.  Ať se jedná o malou rodinnou firmu, nadějný start-up nebo větší zajetou společnost, která dostala příležitost k růstu. Může se jednat i o firmy, které dočasně postavil mimo hru koronavirus. Nebylo by ale přece jen jednodušší vzít si prostě úvěr v bance? Ten je přece také pro všechny.

Příležitosti na nikoho nepočkají

Když se naskytne zajímavá příležitost pro růst a rozvoj podnikání, stěžejním faktorem k jejímu využití bývá rychlost. Získání podnikatelského úvěru v bance často předchází až tři měsíce dlouhý proces, než firma může načerpat dodatečné finanční prostředky. To se navíc stane pouze v případě, že banka žádost o úvěr po jejím posouzení schválí. Dluhopisy firmám slouží skutečně v tu chvíli, kdy potřebují nasbírat dodatečný kapitál. Pro mnoho podnikatelů může být nepříjemné pomyšlení na dlouholeté splácení bankovních úroků.

Vědí, že se po finanční injekci jejich podnikání rozjede a nechtějí být dlouhodobě zadlužení. Bankám, jejichž princip fungování je z velké části na pravidelném přílivu prostředků z úroků založený, se přirozeně moc nechce usnadnit klientům splatit vypůjčenou částku rychleji. Budou se je spíše od tohoto kroku snažit odradit, a to například vysokou pokutou za předčasné ukončení smlouvy. Dluhopisy v tomto ohledu poskytují větší flexibilitu.

Nejen, že je možné nastavit dobu splatnosti a výši úroku dle potřeb emitenta. Jednodušší je i přikročit k předčasnému splacení dluhopisu, který není vázán smlouvou o úvěru. Ač by se mohlo zdát naopak, tyto výhody nemusí být kompenzovány vysokou úrokovou sazbou. Ta je často v případě dluhopisů dokonce nižší než u podnikatelských úvěrů.

Rozhodněte o svém růstu sami

Jedním z častých důvodů, proč podnikatel nepožádá o pomoc banku, je vyčerpaný úvěrový rámec. Banky mají obvykle nastavenou maximální částku, kterou jsou ochotny podnikateli půjčit. Potřebujete-li pro rozvoj vyšší objem financí, tento strop pro Vás může být limitující. Důvodem, proč se naopak banka může rozhodnout úvěr neposkytnout, je i podnikatelský záměr. Váš obor pro ni zkrátka nemusí být při dané situaci na trhu finančně atraktivní. Spojte se s těmi, kteří Vám pomoci chtějí. 

V Dluhopisomatu se na to díváme jinak. Naším cílem je prostřednictvím inzerovaných firem pomoci nastartovat českou ekonomiku. Propojujeme je s investory a tím podporujeme lokální firmy a jejich růst. Celý proces se emitentům snažíme zjednodušit a poskytnout jim plnou administrativní podporu. Nechceme je zatěžovat delším než pro důkladnou prověrku nezbytně nutným papírováním. Veškerou agendu za emitenta převezme naše interní advokátní kancelář AK Vinohradská, která mu usnadní možnost rozvíjet podnikání rychle a bez zbytečných obstrukcí.

Dluhopisy pro mnoho společností představují rychlejší a pohodlnější cestu k získání dodatečného kapitálu ve chvíli, kdy mají příležitost se rozvíjet. Pomáhají jim v tom navíc investoři, které obor podnikání zaujal a sami si informovaně zvolili danou společnost svými investicemi podpořit. Možná máte i vy v tuto chvíli možnost posunout své podnikání o krůček dál. Nebojte se nás kontaktovat v případě, že byste tak rádi učinili s podporou těch, kteří ve vás věří.